Na każdym opakowaniu "kalorie"
Wartość energetyczna ? ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ).
Jedna kilokaloria żywieniowa (1 kcal lub 1000 kalorii) to ilość dostępnej przez trawienie pożywienia energii (ciepła), jaka podniesie temperaturę jednego kilograma wody o jeden stopień Celsjusza.
Niektórzy obstają przy konwencji pisania Kaloria wielką literą, dzięki czemu jedna Kaloria pożywienia jest równa 1000 kalorii (pisanych małymi literami), ale konwencja ta na ogół nie znajduje zwolenników.
Duża Kaloria zwana jest też kcal, aby wyraźnie zaznaczyć, że jest 1000 razy większa od małej kalorii, często spotykanej w chemii i fizyce. W rezultacie przedrostek kilo- nie jest używany przy dużych Kaloriach.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wartość_energetyczna
Białko. Ile, jak i po co?
Aminokwasy, czyli białka to podstawowy budulec tkanek w naszym ciele. Istnieją wyspecjalizowane aminokwasy, które ułatwiają budowę mięśni i to właśnie te typy białek przyjmują sportowcy, aby zwiększyć skuteczność swojego treningu.
Ilość przyjmowanego białka na dobę powinna być ustalona na podstawie ilości masy mięśniowej lub całościowej organizmu. Przyjęło się, że powinno się podawać około 2 g białka dla osób ćwiczących, a więcej dla intensywnie uprawiających sport. Najlepiej jest je przyjmować w diecie, razem z innymi składnikami odżywczymi, jednak przy większym zapotrzebowaniu może być ciężko taką dietę ułożyć, więc warto się wspomóc białkiem serwetkowym.
Odżywki i dieta dla danego efektu
Odżywki trzeba sobie odpowiednio dobrać do swojego typu treningu. Osoby chcące spalić nieco tkanki tłuszczowej powinny zainwestować w spalacze tłuszczu oraz ewentualnie dietetyczne białka serwatkowe. Przy treningu na rzeźbę również należy ograniczyć tkankę tłuszczową, więc podobny zestaw może sprawdzić się i w tym przypadku.
Co do treningu na zwiększenie masy mięśniowej to tutaj warto zainwestować w kilka rodzajów białek. Po pierwsze przydadzą się białka, które mają długi okres wchłaniania, aby stale dostarczać tego budulca do mięśni, po drugie będą potrzebne białka serwatokowe. Ponieważ te najszybciej się wchłaniają i przyspieszają regenerację po treningu.