Potrawy lekkostrawne- dla dobra żołądka
Dieta lekkostrawna- pod tym terminem kryją się w zasadzie głównie węglowodany, ponieważ dostarczają energii, są szybko trawione i poprawiają samopoczucie. Najczęściej zaleca się taką dietę przy problemach natury gastrycznej. Przy wszelkiej maści nudnościach, rozwolnieniach czy zatwardzeniach powinno się stosować dietę lekkostrawną.
Lekkostrawne produkty to np. kasze wszelkiej maści (poza gryczaną), kaszki (np. semolina), dobrym pomysłem są też kaszki instant dla dzieci- są bezpieczne i zawierają dodatkowe minerały, które mogą wspomóc rekonwalescencje.
Krótko o historii endoskopii w Wikipedii
Już w czasach starożytnych ówcześni lekarze starali się zaglądać do dostępnych wzrokowi ludzkiemu obszarów ciała. Należą do nich jama ustna i gardło, nos, ucho, pochwa i częściowo odbyt (w pismach Hipokratesa znajdują się opisy anoskopii ? oglądanie odbytu jak i operacji w tym rejonie wykonywanych pod kontrola anoskopów). Źródłem światła było światło słoneczne odbite od lustra. Współczesną pochodną owych technik jest lusterko czołowe laryngologa.
Pierwsze urządzenia celowo wykonane w celu endoskopii powstały w początkach XIX w. Filip Bozzini (1773-1809) we Frankfurcie wykorzystał światło lampy gazowej w celu oświetlenia badanych endoskopem narządów.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Endoskopia
Z Wiki: Kolonoskopia
Kolonoskopia ? metoda badania dolnego odcinka przewodu pokarmowego polegająca na oglądaniu wnętrza jelita grubego. Polega ona na wprowadzeniu przez odbyt specjalnego wziernika zakończonego kamerą i przesłaniu obrazu na zewnątrz. Do tego celu służy giętki instrument zwany kolonoskopem, który jest zbudowany podobnie jak fiberoskop służący do diagnostyki górnego odcinka przewodu pokarmowego. Podczas kolonoskopii możliwe jest też pobieranie wycinków błony śluzowej jelita grubego do badań histopatologicznych, a także wykonywanie drobnych zabiegów, np. usuwanie pojedynczych polipów.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kolonoskopia