Grzejniki gazowe
Rodzaje grzejników
Grzejniki gazowe
Czerpią energię z gazu. Stosowane są rzadko.
Wady i zalety:
Znikome zanieczyszczenie powietrza na zewnątrz budynku.
Dosyć wysoki koszt ogrzewania (ale niższy niż elektryczne).
Konieczność zapewnienia ciągu kominowego spalinowego.
Wysoki komfort użytkowania.
Możliwość szybkiego włączenia lub wyłączenia o dowolnej porze.
Grzejniki gazowe metalowe (żeliwne, lub z innego metalu)
Wady i zalety:
Silne nagrzewanie się powierzchni grzejnika (możliwość poparzenia).
Szybkie stygnięcie po zgaszeniu gazu.
Szybkie nagrzewanie się pomieszczeń.
Nierówna temperatura w pomieszczeniu (przy grzejniku upał, z dala ? chłód).
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie
Wybór dobrego pieca do domu
W dokonaniu wyboru dobrego pieca do domu mogą pomóc specjaliści zatrudnieni w firmach wytwarzających takie piece oraz osoby odpowiadające na różne zapytania pojawiające się za pomocą różnych stron internetowych. Najczęściej polecają oni kupno jednego z nowoczesnych pieców. Zalet nowoczesnych pieców może być bardzo wiele, wśród najważniejszych wymienia się potrzebę jedynie uzupełniania w takim piecu środka grzewczego i wynoszenia popiołu bez potrzeby ciągłego doglądania pieca. Jednak nie można zapominać, że posiadanie nowoczesnego pieca związane jest z potrzebą kupowania mniej jeszcze znanych środków grzewczych, a jego montaż nie zwalnia z obowiązku sprawdzania drożności przewodów kominowych przed i po okresie grzewczym.
Rodzaje centralnego ogrzewania uniwersyteckiego
Rodzaje centralnego ogrzewania zamontowanego na uniwersytetach mogą być różne w zależności od daty ich powstania oraz ich wielkości. Rzadziej zdarzają się uniwersytety ogrzewane węglem i drzewem, najczęściej są one podłączone do miejskiej sieci ciepłowniczej lub posiadają własne ogrzewanie gazowe czy elektryczne. Konserwacja centralnego ogrzewania uniwersyteckiego zazwyczaj dokonywana jest w okresie wakacyjnym, kiedy studenci i większość pracowników przebywa na wakacjach. Może być ono także jeszcze raz sprawdzane przed rozpoczęciem okresu grzewczego, a obsługiwane jest przez uniwersyteckich konserwatorów. Do ich zadań będzie należało włączanie takiego ogrzewania i regulowanie wytwarzaną temperaturą.