ładne naczynia do gotowanie
Sprzęt do kuchni wybieramy nie tylko na podstawie tego funkcji i właściwości, ale również wyglądu. Jak kupić garnki, które będą trwale, ale również ładne? Przede wszystkim postawmy na klasykę - prawdopodobnie porządny komplet garnków i patelni przetrwa dłużej, niż nasz obecny wygląd kuchni. Nierdzewna stal, drewniane elementy, ładny połysk - to zawsze będzie wyglądać dobrze. Ostatnio panuje moda na dodatki retro, również dotyczy to garnków. Owszem, wyglądają urokliwie, ale pasują do zdefiniowanego stylu - rustykalnego, vintage, ewentualnie skandynawskiego. W nowoczesnej modernistycznej kuchni takie wzornictwo się nie sprawdzi.
O garnkach i patelniach
Większość z nas gotuje posiłki w domu. Bardzo ważne jest, żeby dobrze wybrać garnki i patelnie - mają nie tylko służyć nam przez lata, ale nie mogą przecież szkodzić. Wszystko co ma kontakt z żywnością powinno być wykonane z odpowiedniej jakości materiałów, nie może wchodzić w reakcje z jedzeniem, na przykład pod wpływem wysokiej temperatury. Nie bez powodu nie sprzedaje się już aluminiowych naczyń bez dodatkowych powłok (np. powłoka teflonowa na patelni). Czasem warto wydać więcej na porządny komplet garnków, który będzie nam służył kilkanaście, nawet ponad 20 lat, niż skusić się na promocję w markecie.
O patelniach
Miedziane garnki są... prześliczne. Te emaliowane świetnie sprawdzą się w kuchni urządzonej w stylu retro, te z teflonową powłoką są bardzo delikatne, a te tytanowe... No te są najlepsze. Ale i zdecydowanie najdroższe. Z patelniami jest podobnie. Póki co najpopularniesze są te z powłoką teflonową, ale uwaga - nie warto tu oszczędzać, bo teflon teflonowi nierówny! Szukaj takiej ze znakiem R. Na temat teflonu jest wiele mitów, jednym z najpopularniejszych jest ten, że jest on szkodliwy i niebezpieczny dla zdrowia. Cóż - nie jest tak. To prawda, że patelnię ze zdartą powłoką należy wyrzucić, ale to głownie dlatego, że szkodliwe jest... aluminium, z którego jest zrobiona. Nie bójmy się więc tego tworzywa - prawidłowo użytkowane zapewni nam możliwości smażenia bez dodatkowego tłuszczu, a to naprawdę ważna zaleta.