Urządzamy kuchnię - o garnkach i patelniach

acujące w wysokich temperaturach i w kontakcie z agresywnymi środkami chemicznymi...(aparatura chemiczna, naczynia kuchenne, ubrania strażackie (np. chemiczne ubrania gazoszczelne, CUG) itp.) powłoki i materiały hydrofobowe (np. t

Urządzamy kuchnię - o garnkach i patelniach Gotowanie to przyjemność. Poszukujesz dobrych garnków i patelni? Zapraszamy

O zastosowaniu teflonu

Zastosowanie teflonu:

materiały, przedmioty i powłoki przedmiotów oraz elementy urządzeń pracujące w wysokich temperaturach i w kontakcie z agresywnymi środkami chemicznymi...(aparatura chemiczna, naczynia kuchenne, ubrania strażackie (np. chemiczne ubrania gazoszczelne, CUG) itp.)
powłoki i materiały hydrofobowe (np. tkanina Gore-Tex)
składnik smarów
materiały, elementy urządzeń i powłoki poślizgowe (np. pocisków do broni ręcznej)
materiały uszczelniające (nici, taśmy)
implanty, kolczyki itp. elementy mające stały kontakt z tkankami

Teflon jest do blachy przyczepiony mechanicznie, na zasadzie retencji. Przed nałożeniem teflonu patelnia jest piaskowana aby uzyskać mikrochropowatą powierzchnię, a następnie natryskuje się cienką warstwę wstępną tworzywa, tzw. primer, i spieka go z patelnią, dzięki czemu teflon wypełnia wszystkie nierówności, łącząc się stabilnie z podłożem. Na tak przygotowaną powierzchnię nanosi się właściwą warstwę roboczą teflonu i stapia z primerem



Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Poli(tetrafluoroetylen)


O patelniach

Miedziane garnki są... prześliczne. Te emaliowane świetnie sprawdzą się w kuchni urządzonej w stylu retro, te z teflonową powłoką są bardzo delikatne, a te tytanowe... No te są najlepsze. Ale i zdecydowanie najdroższe. Z patelniami jest podobnie. Póki co najpopularniesze są te z powłoką teflonową, ale uwaga - nie warto tu oszczędzać, bo teflon teflonowi nierówny! Szukaj takiej ze znakiem R. Na temat teflonu jest wiele mitów, jednym z najpopularniejszych jest ten, że jest on szkodliwy i niebezpieczny dla zdrowia. Cóż - nie jest tak. To prawda, że patelnię ze zdartą powłoką należy wyrzucić, ale to głownie dlatego, że szkodliwe jest... aluminium, z którego jest zrobiona. Nie bójmy się więc tego tworzywa - prawidłowo użytkowane zapewni nam możliwości smażenia bez dodatkowego tłuszczu, a to naprawdę ważna zaleta.


Wybierz jakość

To nie prawda, że nie ma znaczenia w czym gotujesz. Prawdę mówiąc warto zainwestować więcej w dobre garnki, ponieważ będą nam one słuzyły wiele lat - minimum 10, a nawet 20. Trzeba jednak uważać, ponieważ naczynia sprzedawane przez oszustów naciągających emerytów nie mają nic wspólnego z dobrej jakości garnkami. No dobrze - więc co kupić? Po prostu trzeba postawić na sprawdzonych producentów, warto się sugerować również tymi markami, które produkują sprzęt dla profesjonalnych kuchni.



© 2019 http://www.remontdomu.bydgoszcz.pl/