Czy suplementy sportowe szkodzą?
Suplementy stosowane zgodnie z zaleceniami na opakowaniu czy też zgodnie z zaleceniami dietetyka są w 100% bezpieczne. Najważniejsze to nie przekraczać zalecanych dawek, wtedy nic złego się nie stanie. Należy pamiętać, że są to substancje mające wspomagać zdrową dietę, a nie ją zastąpić.
Nie można polegać tylko i wyłącznie na suplementacji, ponieważ nie da to odpowiednich rezultatów, a czerpiąc z doświadczenia innych można śmiało stwierdzić, że dobry balans pomiędzy dietą, a suplementami i odżywkami jest bardzo ważny dla optymalnych rezultatów.
Trzy grupy białek
Odżywki białkowe można podzielić na trzy duże grupy, wskazujące na ich pochodzenie. I kolejno mamy na rynku białka roślinne, z pszenicy, ryżu, czy sojowe. Kolejne są białka serwetkowa (mleczne) oraz zwierzęce niemleczne. Każdy z tych typów ma swoje właściwości, wchłanialność oraz inne ważne dla sportowców parametry.
Izolat serwatki jest najlepszy jako po treningów, ponieważ szybko się wchłania i dobrze odżywia nasze mięśnie po wysiłku fizycznym. Co ciekawe najgorzej przyswajalne są izolaty białka wołowego. To jaka odżywkę będziecie stosować, zależy od waszych potrzeb na dodatkowe białko w diecie, pamiętając, ze to właśnie w diecie powinno być tego białka wystarczająco.
Co zawiera białko poza mięsem?
W codziennej diecie mamy wiele źródeł białka, które bierze czynny udział w budowaniu masy mięśniowej i jest podstawowym składnikiem diet sportowych. Bardziej doświadczeni sportowcy wiedzą, że mięso nie jest jedynym źródłem aminokwasów. Wiele rzeczy poza tymi typowo mięsnymi zawiera bardzo dużo białka i są chętnie jedzone nie tylko przez sportowców, ale i weganów.
Jednym z wielu produktów tego typu jest fasola i inne rośliny strączkowe, ale nie wszystkie. W fasoli znajdziemy dużo potrzebnego dla naszego organizmu białka, dlatego też fasola jest produktem często występującym w dietach. Do tego można dorzucić jeszcze soczewicę oraz przetwory mleczne i dieta sportowca gotowa. Oczywiście białko to nie jedyna potrzebna człowiekowi rzecz, a zbyt duża ilość w diecie może prowadzić do poważnych problemów z nerkami