Mało steków
Steki bardzo popularne w Stanach, a w Polsce nie koniecznie, jednak coraz szerzej doceniane przez naszych rodaków. Cała problem ze stekami u nas tkwi w cenie mięsa wołowego- gdzie dużo tańsza i łatwiejsza...w przygotowaniu wieprzowina jest popularniejsza- oraz w często złym sposobie jego przyrządzania.
Steki to jednak wdzięczny i klasyczny sposób przygotowania i podawania mięsa. Największym problemem wydają się być stopnie wysmażenia, co stwarza wiele problemów początkującym kucharzom. Metod na sprawdzenie stopnia wysmażenia jest dużo i jedną z nich jest termometr do mięsa- zawsze skuteczny.
Jak podawać stek? Najlepiej z jakąś sałatką i talarkami, albo domowymi frytkami, a sam stek przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Prosty i pyszny zestaw, który moim zdaniem powinien znaleźć się w każdej restauracji.
Zraz czyli rolada
Rolada ? rodzaj potrawy mięsnej. Przygotowuje się ją przez zawinięcie farszu w kawałek mięsa. Tradycyjnie była to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem innego mięsa. Składniki farszu różnią się w zależności od regionu, jednak najczęściej stosuje się boczek, kiełbasę, ogórek kiszony, cebulę oraz czerstwą skórkę chleba. Przyprawy to głównie papryka, pieprz i musztarda. Na Górnym Śląsku jest ona często spożywana z modrą kapustą (śl. modro kapusta) oraz kluskami śląskimi.
W innych regionach kraju potrawa ta jest znana jako zraz (wołowy).
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rolada_(potrawa_mięsna)
Fast food
O szkodliwości fast foodów mówi się już od dawna, ale czemu jest to takie szkodliwe jedzenie? Może wydawać się, ze burger z budki od domowego nie różni się wiele, przecież bułka, mięso i jakaś sałatka wszędzie są takie same...
Okazuje się jednak, że same produkty używane w fast foodach są mocno przetworzone i z niskiej jakości składników. Często też mają na dużo soli dla zakrycia niedoskonałości, a jak wiadomo duża ilość soli w diecie nie jest wskazana i powoduje szereg problemów. Kolejnym grzechem fast foodów jest duża ilość tłuszczu oraz smażenie na starym oleju (bardzo rakotwórcze). Podsumowując samo jedzenie mogłoby być dobre, ale szereg niedociągnięć i oszczędności czyni fast foody tym czym są.